Vaše dete priželjkuje umiljatog prijatelja? Raspitajte se pre nego što odete do najbliže prodavnice,utočišta ili uzgajivačnice.   Unošenje životinje u vaš dom ne bi trebalo da bude brzopleta odluka- to je odluka sa dugoročnim posledicama. Ukoliko ste,   imajući ovo na umu, još uvek spremni da izaberete ljubimca za vašu porodicu, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

 BIRANJE KUĆNOG LJUBIMCA – ŠTA TREBA RAZMOTRITI            

 Možda već imate na umu kucu iz snova ili omiljenu macu, ali kada treba izabrati kućnog ljubimca idealnog za decu morate imati   u vidu da nisu sve životinje (ili rase) prijateljski nastrojene. Neke su pune energije ili previše agresivne, dok su druge ćudljive Ili   jako plašljive.

 Neke ne tolerišu grubu igru, dok druge znaju da ujedu ili ogrebu. A neke nose I viruse ili bakterije koje mogu biti jako štetne za     malu decu. Ako je vaše dete alergičnono na životinje ili ima nekih drugih zdravstvenih problema to je dodatan razlog da pametno   izaberete kućnog ljubimca.

 Pitanje koje morate da  postavite je: Da li, kao porodica, imate želju I volju da pružite negu (I prostor) ljubimcu koga želite?   Ljubimci (a posebno štenad) zahtevaju mnogo vremena (a to je čak I više posla nego što imate oko svog deteta, kome ćete I dalje   biti potrebni). Dakle, još jednom pažljivo razmislite da li imate dovoljno energije I strpljenja za oboje. Stariji pas (ili ptica ili   ribica) može biti bolji izbor od šteneta, posebno za mlade porodice.

 

 

IZBOR KUĆNOG LJUBIMCA- NAJBOLJI LJUBIMCI ZA DECU

Najpre, izaberite vrstu. Ako razmišljate o psu, imajte u vidu njegovu veličinu, možda ćete želeti da odgajite psa koji vas neće prerasti. Gradske porodice će možda uzeti u obzir mačku koja će biti srećna u stanu- bez nužne potrebe za šetnjom. Ili biste možda želeli da se oprobate sa ribicom ili dve pre nego što se obavežete prema krznenom prijatelju. Postoje razlozi za i protiv svake vrste životinja, evo nekoliko predloga za prvog kućnog ljubimca.

PSI. Ovaj odan krzneni prijatelj je uobičajen kućni ljubimac, ali koja rasa je najbolja za porodicu sa malom decom?Genealno psi mešovite rase su manje zahtevni u odnosu na čistokrvne, a veći mešanac će biti tolerantniji na grublju dečiju igru u odnosu na manje koji imaju tendenciju da češće ujedaju i laju. Svaki pas je drugačiji, stoga se potrudite da provedete malo vremena sa štenetom da biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor. Najmanje što možete da uradite  jeste da dobijete što više informacija o psu od vlasnika, utočišta ili uzgajivača pre nego što dovedete kući ovog krznenog prijatelja.

MAČKE. Mislite da će mačka biti vaš prrrr-fektan ljubimac? Možda, ali imajte na umu da će mačka najverovatnije manje tolerisati “maltretiranje” od strane vašeg deteta nego pas. Ipak, kao I kod pasa, neke rase mačaka ( kao na primer Persijske I Maine Coon mačke) su tolerantnije prema deci od drugih, tako da je potrebno da se raspitate pre nego što donesete odluku.

RIBICE. Ribica može biti idealan prvi ljubimac za vašeg mališana, posebno ako izaberete vrstu koja je malo zahtevna kao što je zlatna ribica ili “borac”. Iako neće srećno mlatarati repom kada vas pozdravlja, ipak će vam pružiti malo zabave I lekcije o odgovornosti. Čak I najmladja deca mogu pomoći oko hranjenja ili dodavanja vode u akvarijum.

ZAMORČIĆI. Ako vam je jednostavno održavanje na vrhu liste prioriteta (a niste ljubitelj riba) onda zamorče može biti dobar izbor za vas – oni su slatki, mazni I skoro da nikada ne ujedaju. Ipak, oni su mali I osetljivi (mada ne baš kao hrčci), pa ih neki stručnjaci ne preporučuju za decu mladju od 6 godina. Dakle: uvek nadgledajte svoje dete dok se igra sa zamorčetom (ili bilo kojom drugom životinjom ako se radi o malom detetu) I nemojte mu dozvoliti da ga nosi sa sobom (jer se može dogoditi da ga slučajno ispusti).

PTICE. Ukoliko ne možete da se izborite sa četvoronožnom životinjom ili je vaš mališan pregrub u obzir možete uzeti pticu koja može biti bezbedna i ujedno zabavna i iz kaveza. Izaberite vrstu koja je miroljubiva kao što su pričljivi, razigrani papagaji, i vaš mališan će možda dobiti priliku da nuči poneku reč. Pobrinite se da kavez ne stavite na mesto koje je na dohvat ruke vašem detetu kada niste u blizini i naučite dete da ne gura prstiće između rešetaka dok se zabavlja sa svojim  prijatejem.