KUĆNI LJUBIMCI I DECA

🐩🐈🐦🐠🐢🐰🦔

Još jedan krzneni ili pernati član vaše porodice može biti odlična stvar. Da li ste znali da kućni ljubimci mogu povećati samopoštovanje i smanjiti stres svim članovima porodice, a najmladje mogu naučiti mnogo o ljubavi.

Bilo da je reč o igri sa kucom ili maženju mace, nema sumnje da životinje mogu doneti svojim vlasnicima (malim i velikim)  mnogo zadovoljstva. Ali prednosti  imanja kućnog ljubimca prevazilaze činjenicu da su mazni i veoma zabavni. Stoga, ukoliko ste se pitali da li je ovo trenutak za novog četvoronožnog člana porodice,  evo nekoliko razloga zašto je imati kućnog ljubimca sjajna ideja.

KUĆNI LJUBIMCI UČE DECU VREDNOSTIMA

Sa životinjom u kući, čak i najmlađi imaju mogućnost  da nauče ponešto o odgovornosti.  Naravno da ćete vi biti ti koji će preuzeti najveći deo brige o kućnom ljubimcu, ali vaše dete će mnogo naučiti na osnovu vašeg  primera, kao što je na primer važnost ljubazanosti i nežnosti.

Čak i najmlađi mogu da daju svoj doprinos pomažući u lakšim poslovima, kao na primer da sipaju hranu u posudu. Učestvujući, oni će uočiti da je životinjama, baš kao i ljudima, potrebna hrana, dom, i ljubav što je važna lekcija o empatiji i saosećanju.

KUĆNI LJUBIMCI POJAČAVAJU SAMOPOŠTOVANJE

Postoje istraživanja koja pokazuju da deca koja imaju kućne ljubimce imaju viši stepen samopoštovanja. Zašto  je to tako? Verovatno zato što imaju četvoronožno biće koje  vole i koje im svoju ljubav uzvraća, kao i prijatelja sa kojim mogu da pričaju i da se igraju kada nema nikog drugog u blizini. Kasnije, kada vaše dete krene u školu, vaš ljubimac može da poveća čak i njegove akademske veštine. Studije pokazuju da čitanje naglas vernom (i neosuđujućem) prijatelju, kao na primer psu, može da pretvori neradog čitaoca u samouverenog.

KUĆNI LJUBIMCI SU DOBRI ZA SVAČIJE ZDRAVLJE

Stručnjaci kažu da deca koja odrastaju sa kućnim ljubimcima imaju manje šanse da razviju alergije zahvaljujući ranoj izloženosti pojedinim bakterijama.( Naravno neka deca su alergična na životinje stoga je dobro izvršiti testiranje pre nego što se odlučite da uzmete kućnog ljubimca). Neka istraživanja čak pokazuju da su vlasnici kućnih ljubimaca ređe bolesni- zapravo studije su pokazale da su deca koja su živela sa psima bila generalno zdravija tokom prve godine života, sa manje respiratornih problema i ređim upalama uveta u odnosu na decu bez ovog četvoronožnog prijatelja. Potreban vam je još neki razlog ZA kućne ljubimce?

Češljanje, maženje ili češkanje krznenih stvorenja može smanjiti nivo stresa-  to deluje kako na mame i tate, tako i na decu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *