ADAPTACIJA

Polazim u vrtić, raduje se mama
Ozbiljno vam kažem ne šalim se s vama.
Tamo su drugari radoznalci mali,
Isti kao i ja, pustolovi pravi.
„Lepo će ti biti“, kaže meni mama
Ne zna da se pitam gde će ona sama.
Volim ja drugare, radoznalce male,
Iste kao i ja, pustolove prave
Al recite mi samo kako to da shvatim
Kad do sada samo jedno pamtim-
Zajedno smo uvek, još od prvog dana
Otkud sad odjednom to postade mana?

Da li je mom detetu potrebna adaptacija?

Naš odgovor uvek glasi: Jeste.

Zapitaćete se verovatno kako mi to možemo da znamo kada nismo imali prilike da upoznamo i nešto više saznamo o Vašem detetu.
Možda je vaše dete druželjubivo, voli drugu decu ili je već bilo u nekom drugom vrtiću, boravilo u igraonici ili nekom sličnom mestu u grupi dece te smatrate da ne bi trebalo da ima problem sa ostajanjem u vrtiću i da mu adaptacija nije potrebna.

Međutim, dete u vrtiću ne vidi isto što vide i roditelji – drugare, igračke, prostor prilagođen za bezbedan boravak dece, ma idealno mesto gde mogu da ostave svoje dete i u kome nema ama baš ni jednog razloga da bude tužno. I u pravu ste, dete će nakon adaptacije vrtić videti upravo tako, ALI…!

Dragi roditelji, ma koliko vrtić bio idealan Vaše dete će u momentu kada se prvi put susretne sa njim u njemu videti samo jedno- nedostatak prisustva roditelja.

Jasan nam je i razlog koji Vas tera da se pitate kako to da je detetu sada problem to što ga ostavljate negde kada nije prvi put da ga neko drugi čuva.
Možda su to bili baka i deka ili neko drugi, a Vaše dete nije pravilo otpor, niti je bilo tužno što Vas nema.
Možda je to bila neka treća osoba- npr. dadilja koju dete ranije nije poznavalo, a dete takođe nije negodovalo ostanak sa njom niti Vaš odlazak.

Međutim, ono što je zajedničko za ove dve situacije, a različito od situacije u kojoj se dete nalazi dok je u vrtiću je postojanje nečeg poznatog. U prvoj situaciji je to osoba, u drugoj prostor.

Zašto je detetu potrebna adaptacija?

Polazak u vrtić je veliki korak za dete, korak u novu i nepoznatu sredinu. On nosi sa sobom mnoštvo promena. Pođimo samo od najosnovnijih i pokušajmo da ih sagledamo iz perspektive deteta.

Menja se:
– prostor u kome se nalazi;
– ljudi koji ga usmeravaju;
– drugari;
– ritam dana- ustajanje ranije ili kasnije od vremena na koje je naviklo,vreme jela, spavanja;
– i što je najvažnije, dok je u vrtiću nema njegovih: roditelja, baka, deka, drugara iz parka ili igraonice, igračaka, sobe…

Dakle, nema ničeg poznatog.

Ne možemo očekivati da dete sve te promene prihvati odjednom. Neophodno je ići postepeno uz uvažavanje i razumevanje individualnosti svakog deteta, te njegovog tempa prihvatanja ovih promena.

Zbog čega se dete ponaša ovako?

Nikad ranije nije ovako plakao/la, ovo radio/la…

Kada se ove i druge promene udruže sa strahom od odvajanja, nužno je da dođe do reakcije. Ta reakcija će dovesti do promena u ponašanju Vašeg deteta koje može biti potpuno drugačije od onog koje očekujete i sa kojim ste se prethodno susreli. To je sasvim normalna pojava jer u različitim situacijama dete različito reaguje, a u novoj situaciji može da kreira i potpuno nov model ponašanja.

Važno je da ponašanje Vašeg deteta pokušate da razumete i poštujete, a ono će se postepeno vratiti na staro kada se dete adaptira.

Kakvu reakciju mogu da očekujem?

Reakcija može poprimiti različite oblike- može biti lako uočljiva ili potisnuta, može se javiti odmah ili posle određenog perioda, može biti lakša ili teža. Na nju utiče mnoštvo faktora (individualne osobine deteta, uzrast, porodična atmosfera u kojoj dete živi…) i ne možemo unapred predvideti kod kog deteta će se pojaviti koji oblik reakcije, ali je važno da je možemo uočiti i preduzeti potrebne korake koje ćemo sprovesti zajedno i u dogovoru sa Vama.

Koliko traje adaptacija?

Na ovo pitanje ne postoji jedinstven odgovor.
Trajanje adaptacije i dužinu boravka u vrtiću tokom adaptacije određuje reakcija deteta i njegov tempo prihvatanja novonastale situacije.

I na kraju…

Ne smemo zaboraviti da je polazak u vrtić podjednako veliki korak i za Vas. Tu smo da to razumemo.

Razumemo da se ne možete setiti svakog pitanja u trenutku kada dovodite i odvodite dete iz vrtića,  razumemo da se ne možete setiti svake informacije o Vašem detetu pri dolasku i odlasku iz vrtića, ili to da Vam se neka može učiniti posebno važnom u datom trenutku. Zato, u toku adaptacije, budite slobodni da nam se obratite u svakom trenutku u kome osetite potrebu za tim.

Naš vrtić je tu da bude podrška i partner roditeljima, jer je nama, kao i Vama, interes deteta na prvom mestu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *